Ajalooline traditsioon: Suure-Jaani pƵhjaosa.

Arhiivid - Suure-Jaani apostliku-õigeusu kiriku arhiiv

Suure-Jaani apostliku-õigeusu kirik asub Suure-Jaani alevis. Ehitatud on ta 1906/7. a. Vene usu tulekul peetud jumalateenistust Aimla karjamõisas, selle järele Olustvere mõisas kuni 1848. a., mil Olustvere mõisa lähedale kirik ehitud. Seal kestnud jumalateenistus kuni kiriku ehitamiseni Suure-Jaanis, siis jäänud ta aga tühjaks ja suletud 1908. a. 1921. a. ostnud keegi Suure-Jaani kaupmees jumalakoja ära, vedanud alevisse, ehitanud sellest maja ja pannud sisse viinapoe.
Arhiivis olla materjali õige vähe ja seegi koosnevat ainult konsistooriumi korraldustest ja korraldustest, mis antud kiriku talituste kohta. Materjal olla pärit 1847. a. Mingisuguseid teisa dokumenta arhiivis ei leiduvat. Arvatavasti olla vanemad dokumendid Viljandi vene kiriku arhiivis, sest Olustvere kirik olla Viljandi kiriku osakond olnud. (Arhiivis on siiski küllalt meetrikaraamatuid jm. Praegu asub arhiivi vaimuliku erakorteris Suure-Jaani alevis. [L. Kulbin 8. IV 37]).
EKLA, f 200, m 12:2, 20/1 (II) < Suure-Jaani khk. - Tony Bollmann (1926)